Şanlıurfa
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    17.96
  • EURO
    18.26
  • ALTIN
    1021.3
  • BIST
    2943.31
  • BTC
    23782.987$

HÜDA PAR’dan Mevsimlik Tarım İşçileri Açıklaması

HÜDA PAR’dan Mevsimlik Tarım İşçileri Açıklaması
HÜDA PAR Parti Sözcüsü Yunus Emiroğlu, mevsimlik tarım işçisi sorunları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Emiroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:”Küresel kriz ve Türkiye’ye özgü ekonomik şartlar, enflasyonun hedeflenenin çok üzerinde gerçekleşmesine yol açtı. Yüksek enflasyon karşısında, başta asgari ücretlilere yapılan ara zam olmak üzere kamu çalışanlarının ücretlerine enflasyon oranlarında zam yapıldı. Asgari ücrete endeksli vergi muafiyetleri getirildi. Ancak geçen yıla oranla vergi dilimlerindeki artışın yüzde 34 düzeyinde kalması, yükselen vergi matrahları karşısında bordrolu çalışanlardan daha fazla vergi kesilmesine kapı araladı. Son zamanlarda gerek çalışanlar gerekse çalışanları temsilen ilgili sendikalar, vergi dilimlerinin de enflasyon ve yapılan zam oranları dikkate alınarak yeniden güncellenmesi gerektiğini hükümetten talep etmektedirler. Aksi halde vergi dilimlerinden kaynaklanan ve yüzde 20 ile yüzde 27’lik vergiye tekabül eden matrahlar, yapılan ücret artışlarının önemli bir kısmının çalışanların cebine girmeden kaynağında kesilmesi sonucunu doğurmaktadır. Yapılan ücret iyileştirmelerine rağmen artışa devam eden enflasyon ve paralelinde düşen alım gücü karşısında daha fazla vergi kesilmesi, bordrolu çalışanları daha fazla zor durumda bırakacaktır. Bu nedenle söz konusu çalışanların haklı talepleri bir an önce karşılanmalıdır.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ SORUNU MUTLAKA ÇÖZÜLMELİDİR

 Mevsimlik tarım işçileri her yıl bin bir türlü zahmetle yola çıkıp tabiri caiz ise kendi memleketlerinde mülteci hayatı yaşamaktadırlar. Bölgeler arası kalkınmışlık farkının bir sonucu olarak doğdukları topraklarda geçim sıkıntısı çeken insanlar, başka memleketlere gidip çalışmak zorunda kalmaktadır. Kimileri yollarda yaşanan trafik kazalarında can verirken kimilerinin çocukları sulama kanallarında boğulmakta kimileri de gittikleri yerlerde siyasi nedenlerle saldırılara maruz kalmaktadır. Gittikleri yerlerdeki hayat şartları bir türlü iyileştirilemeyen mevsimlik tarım işçilerinin kaldıkları çadırların %90'ında maalesef elektrik ve su yok. Hükümet bu sorunu ortadan kaldırmak için bir türlü istenilen iyileştirmeleri yapmadı. Sadece Şanlıurfa'dan 350 binin üzerinde insan, mevsimlik tarım işçisi olarak Türkiye'nin dört bir tarafına gitmektedir. GAP’ın önemli şehirlerinden olan Şanlıurfa'dan insanların kalkıp yine tarım işçisi olarak başka memleketlere gitmesi oldukça düşündürücüdür. Mevsimlik tarım işçilerinin yoğunluğu Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu illeridir. Güneydoğu illeri yoksul kentler sıralamasında başta gelen illerdir. Yapılması gereken şey bu insanların kendi memleketlerinde çalışabilecekleri imkânları oluşturmaktır. Bu bağlamda GAP bir an önce bitirilmeli, Organize Sanayi Bölgelerinde üretim ve istihdam artırılarak iş imkânları sağlanmalıdır. Mevsimlik tarım işçilerinin hayat standartları iyileştirilmeli, barınma ve beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçları karşılanmalıdır. Ayrıca geçici süreliğine sigortalı sayılmalıdırlar. Sigorta primleri ise tümden işverenlere yüklenmemelidir. Öğrencilerin eğitime devam edebilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı ve öğrencilerin eğitimi yarıda kalmamalıdır.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BARINMA, BESLENME VE ULAŞIM İHTİYAÇLARI KARŞILANMALI

Üniversitelerde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı eylül ayının sonunda başlayacak. Ancak üniversite öğrencileri barınma konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadır. Enflasyonun tavan yaptığı, kira fiyatlarının astronomik derecede arttığı, ulaşım masraflarının ikiye katlandığı böyle bir dönemde, öğrencilerin bundan etkilenmemesi için şimdiden gerekli önlemler alınmalıdır. Yeteri kadar öğrenci yurdu açılmalı, öğrenciler kiralık evlere mahkûm edilmemelidir. Yurt ve yemek ücretleri öğrencilerin burslarıyla orantılı olmalı, ekonomik imkânı olmayan öğrencilere destek verilmelidir. Öğrenci bursları günün ekonomik şartlarına uygun şekilde artırılmalıdır. Okullarından uzak yurtlara yerleştirilen öğrenciler toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalandırılmalıdır. Ayrıca şehir dışından gelen öğrencilere her dönem başında, dönem sonunda ve bayram tatillerinde yol ücreti desteği verilmelidir. Yurda başvuru yapıp açıkta kalan öğrencilere ya başka yer ayarlanmalı ya da kira desteği verilmelidir. Söz konusu tedbir ve destekler geç kalınmadan hayata geçirilmelidir.

TRAFİKTE TEDBİRLER VE DENETİMLER ARTIRILMALI

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 2021 yılında meydana gelen trafik kazalarında 5 bin 362 kişi vefat etti. Yaklaşık 275 bin kişi de yaralandı. 2022 yılı ile ilgili net veriler henüz açıklanmasa da trafik kazalarındaki artış ve ağır bilanço dikkat çekmektedir. 20 Ağustos’ta Gaziantep ve Mardin’de meydana gelen kazalar, dikkatleri bir kez daha trafikte alınması gereken tedbirlere ve yapılan denetimlere çevirdi. Ulaşım güvenliğinin temin edilmesi devletin temel vazifelerindendir. Son yıllarda ulaşım alt yapısında önemli ölçüde ilerleme sağlansa da halen birçok noktada ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Türkiye artık çok sayıda trafik kazasının yaşandığı bir ülke olmaktan çıkarılmalıdır. Bunun için de trafiğe çıkan araçların bakım ve muayeneleri ile ilgili süreç hassasiyetle işletilmeli, trafik işaret ve işaretçileri ile ilgili eksiklikler ivedilikle giderilmelidir. Özellikle meskûn mahallerdeki tedbirler ve denetimler yoğunlaştırılmalı, teknolojik imkanlardan da istifade edilerek trafik seyri kontrol altına alınmalıdır. Trafik kazalarına karşı alınacak en önemli tedbir, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve sürücülerin iyi bir eğitimden geçirilmesidir. Ayrıca hava durumu ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun hareket edilmesi sağlanmalı, kazaların önemli sebeplerinden biri olan alkollü araç kullanımına ağır müeyyideler uygulanmalıdır.”

 

Kaynak Linki = https://www.sanliurfaolay.com/haber/huda-pardan-mevsimlik-tarim-iscileri-aciklamasi-58617

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!