Şanlıurfa
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    17.96
  • EURO
    18.26
  • ALTIN
    1021.3
  • BIST
    2943.31
  • BTC
    23782.987$

Ayhan’dan ‘Silah Ruhsatı’ Açıklaması

Ayhan’dan ‘Silah Ruhsatı’ Açıklaması
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kentteki 3 TV’nin ortak yayınına katıldı. Gündemdeki silah ruhsatları ile ilgili soruya cevap veren Ayhan,”3 ayda müracaat eden kişi sayısı 600 civarında. Bugün 100 yakın talebi reddettim. dedi.

Geçtiğimiz günlerde gündeme Şanlıurfa’da silah ruhsatlarına yönelik 25 bin başvurunun bulunduğu, 10 bin kişinin de araştırma noktasında olduğu iddiaları ulusal ve yerel gündemine oturmuştu.

 ‘İNCE ELEYİP, SIK DOKUYORUZ’

 Vali Ayhan, şunları kaydetti:”Ortaya atılan rakamlar gerçek dışı. 3 ayda müracaat eden kişi sayısı 600 civarında. Bugün 100’e yakın talebi reddettim. Silah ruhsatı veriyoruz, vereceğiz, vermeliyiz. Yasal şartları taşıyorsa birisi, bakın yasal şartları taşıyorsa, bir defa zorunlu olarak, zorunlu olarak kanunen alması gerekenler var. Kanunu olarak yasal şartları taşıyanlar ve durumlarına göre değerlendirmelerde bulunuyor. Küçük yaştakilere vermiyoruz.” Vali Ayhan, şöyle konuştu:”Sadece can güvenliğinden bir takdiri durum var. Bu takdiri durumu kanunen yetki bana verilmiş, valiye verilmiş daha doğrusu, yetki valiye verilmiş. Vali de bu durumu ilin sosyolojik durumuna göre değerlendiriyor. Bir defa yasal şartlar taşıyor mu? İşte silah almaya bir yasal engel olmayacak adli sicil kaydında. Psikolojik bir doktor raporu alacak, bazı şartları yerine getirecek, sonra bizim yanımıza gelecek. Ben de bu yasal şartlara, genel şartlara ilaveten de özel kriterler koymuşum. Nedir? Örneğin 27 yaş altına vermiyorum, bekara vermiyoruz, artı bir meşguliyeti olacak. Bir meşguliyeti olmayan, hiçbir sorumluluğu olmayana vermiyoruz. 3 ayda müracaat eden kişi sayısı 600 civarında, Verdiğimiz kişi sayısı toplamda geçmiş dönemde birikmiş dosyalarla birlikte toplamda 250 civarında anca verdik, 250 civarında. Ben bugün sadece, o haber 2-3 gün önce çıkınca, ya bir bakın dedim, yok dedim ki şu yaşlı, genç olan, evlenmeyenlerin hemen getirin hızlı vereyim de demin ret ettiklerimiz de şey olsun. Bugün 100’e yakın talebi ret ettim, vermedim, reddettik. Bireysel silahlanmaya ben bir defa karşı birisiyim, öyle bir kültür bende yoktur. Urfa’nın bir sosyolojik durumu var, bu konuda talepkarlar. Burada makul ölçülerde ve hassas dengeleri gözeterek takdir hakkımı da yine kamusal bir amaçla kullanıyorum. ‘SEN 20 YAŞINDASIN SİLAH RUHSATINI NE YAPACAKSIN?’ Mesela buradan bir bazen vakfımız var, gelir temin ediyoruz, gelir. Hepsi yasal. Bu gelir de aynı şekilde eğitime harcanıyor. Şimdi her şey yasal, her şey hukuki. Buna 25 bin kişi müracaat etti, işte şu kadar şeye ruhsat veriliyor denildiği zaman bu kötü niyetliliktir, bu ortalığı karıştırmaya örnektir. Benlik bir tarafı yoktur yani, şimdi biz denetime tabii insanlarız. Türkiye’de kriter bu konuda hiçbir yerde olmayan kriter koymuşum. Gelmiş babası, getirmiş çocuğunu 20 yaşında diyor ki buna silah ruhsatı. Ya evladım sen 20 yaşındasın silah ruhsatını ne yapacaksın ki, silahı ne yapacaksın ki? 20 yaşında bir kişinin sorumluluk şeyi zayıftır, ağlayacak kimsesi olmaz onun yani, biz bunları uygun görmüyoruz. Verdiklerimiz de aslında caydırıcı olsun diye bir şekilde veriyoruz ve Urfa’da ruhsatlı silahlarla suç işleme oranı sıfır neredeyse.

‘RUHSATLI SİLAHLA SUÇ ORANI NEREDEYSE SIFIR’

Bak burada suç işleme, cinayet, arazi kavgaları fazla. Ruhsatlı silahla neredeyse yok denecek kadar az. Aslına bakarsan bir şey de kayıt altına alınmış oluyor. Peki, niye gündem yapılmaya çalışıldı? Bence bunun da gündem olmaması lazım. Gündem eğitim olsun, gündem sağlık olsun, gündem kültür, turizm olsun. Neden bu gündem olsun ki orada? Başka bir gündem yok mu ki? Bir defa bizler hassasiyetimiz yok mu ki bireysel silahlanmaya? Biz o kadar mı canını, toplumun bir huzursuz bir toplam olması, kavga ve çatışmaya çok hazır hale getirilmek konusunda meraklı mıyız ki, böyle bir şey olması mümkün mü ki?”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!